Skogstur til Bjørkestølen

Høstens siste ekskursjon sto for tur. Vi skulle på en skogstur til Kaupanger, Bjørkestølen. Vi hadde to dager med veileder, to dager med teltlaget, og ett døgn alene. 

Målet for turen var: 
- Få erfaring og kunnskap om aktiviteter, trivsel og overnatting i skogen
- Erfare ulike boformer uten telt
- Erfaring med tradisjonelle måter å tilbringe mat på i naturen (kreativitet med bål)
- Få kunnskap om aktiviteter og opplegg som passer i forhold til grupper og skogsfriluftsliv
- Få opplevelser knyttet til en «solo-overnatting» som kanskje gjør studenter mer bevisst på styrker og svakheter man har

Foto: Bålkos (eget bilde)
Vi hadde et ganske variert vær, alt fra styrtregn til full sol. Vi var avhengige av å få laget en god leirplass, og ikke minst  en god gapahuk. I skogsterreng har gapahuk blitt brukt som overnattingssted for mange mennesker. Den gir ly for vind, og om den er tett, for nedbør. Ved et bål i nærheten, vil gapahuken og ta til seg mye av varmen, og lage et fint overnattingssted. Vi brukte en presenning til gapahuk, men man kan også gjøre det uten presenning (Mytting & Bischoff, 2008)

Klassisk gapahuk
Den klassiske gapahuken er bygd av materiale man finner i skogen. Man fester en stokk mellom to trestammer ca 1.5 meter over bakken. På skrå mellom den stokken og bakken, så legger man rajer som er 3,5-4 meter lange. Rajer er stokker som er ca like tykke som håndleddet. Deretter så legger man tynne rajer på tvers av de igjen, men ca 30-40 cm avstand. De er nå dannet et rutemønster. Så legger man granbar til det blir et tett skråtak. Begynn nederst og legg lagvis med rotenden oppover. Legg flere lag slik at den blir tett. Helt tett vil det ikke bli med mye nedbør. Jo brattere tak, jo vanskeligare blir det for regnet å trekke igjennom, siden det vil følge granbarene nedover til bakken (Mytting & Bischoff, 2008)



Foto: Eksempel på en gapahuk i Nordbygda. (Den norske turistforening, 2017).

Moderne gapahuk
Man kan sette opp en presenning på flere ulike måter. En måte er å spenne opp et tau mellom to tre, og feste presenningen til det, og til bakken i bakkant. En annen måte er å feste alle hjørnene til ulike punkter i naturen. Festepunktene på presenningene er ofte svake, og et tips da er å bruke kongler eller korte pinner. Man legger de i hjørnet, bretter litt presenning i rundt, og knyter tauet rundt. Da har man laget et eget festepunkt på presenningen som tåler mye mer. Det er viktig at presenningen henger så evt vann vill renne av, og ikke samle seg i store dammer oppå presenningen (Mytting & Bischoff, 2008). 

Foto: Gapahuk med fester i hvert hjørne. (eget bilde)
Kilder:

Den norske turistforening. (2017, 10 12). GAPAHUK I NORDBYGDA. (N. Øveraas, Redaktør) Hentet 12 08, 2017 fra UT.no: https://www.ut.no/tur/2.19812/

Mytting, I., & Bischoff, A. (2008). Friluftsliv (Bokmål[utg.], 2. utg. ed.). Oslo: Gyldendal undervisning.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hurrungane

Klatring

Veiledertur